08 April 2008

Physical Design Objective Type of Questions and Answers

  • 1) Chip utilization depends on ___.
a. Only on standard cells
b. Standard cells and macros
c. Only on macros
d. Standard cells macros and IO pads

  • 2) In Soft blockages ____ cells are placed.
a. Only sequential cells
b. No cells
c. Only Buffers and Inverters
d. Any cells

  • 3) Why we have to remove scan chains before placement?
a. Because scan chains are group of flip flop
b. It does not have timing critical path
c. It is series of flip flop connected in FIFO
d. None

  • 4) Delay between shortest path and longest path in the clock is called ____.
a. Useful skew
b. Local skew
c. Global skew
d. Slack

  • 5) Cross talk can be avoided by ___.
a. Decreasing the spacing between the metal layers
b. Shielding the nets
c. Using lower metal layers
d. Using long nets

  • 6) Prerouting means routing of _____.
a. Clock nets
b. Signal nets
c. IO nets
d. PG nets

  • 7) Which of the following metal layer has Maximum resistance?
a. Metal1
b. Metal2
c. Metal3
d. Metal4

  • 8) What is the goal of CTS?
a. Minimum IR Drop
b. Minimum EM
c. Minimum Skew
d. Minimum Slack

  • 9) Usually Hold is fixed ___.
a. Before Placement
b. After Placement
c. Before CTS
d. After CTS

  • 10) To achieve better timing ____ cells are placed in the critical path.
a. HVT
b. LVT
c. RVT
d. SVT

  • 11) Leakage power is inversely proportional to ___.
a. Frequency
b. Load Capacitance
c. Supply voltage
d. Threshold Voltage

  • 12) Filler cells are added ___.
a. Before Placement of std cells
b. After Placement of Std Cells
c. Before Floor planning
d. Before Detail Routing

  • 13) Search and Repair is used for ___.
a. Reducing IR Drop
b. Reducing DRC
c. Reducing EM violations
d. None

  • 14) Maximum current density of a metal is available in ___.
a. .lib
b. .v
c. .tf
d. .sdc

  • 15) More IR drop is due to ___.
a. Increase in metal width
b. Increase in metal length
c. Decrease in metal length
d. Lot of metal layers

  • 16) The minimum height and width a cell can occupy in the design is called as ___.
a. Unit Tile cell
b. Multi heighten cell
c. LVT cell
d. HVT cell

  • 17) CRPR stands for ___.
a. Cell Convergence Pessimism Removal
b. Cell Convergence Preset Removal
c. Clock Convergence Pessimism Removal
d. Clock Convergence Preset Removal

  • 18) In OCV timing check, for setup time, ___.
a. Max delay is used for launch path and Min delay for capture path
b. Min delay is used for launch path and Max delay for capture path
c. Both Max delay is used for launch and Capture path
d. Both Min delay is used for both Capture and Launch paths

  • 19) "Total metal area and(or) perimeter of conducting layer / gate to gate area" is called ___.
a. Utilization
b. Aspect Ratio
c. OCV
d. Antenna Ratio

  • 20) The Solution for Antenna effect is ___.
a. Diode insertion
b. Shielding
c. Buffer insertion
d. Double spacing

  • 21) To avoid cross talk, the shielded net is usually connected to ___.
a. VDD
b. VSS
c. Both VDD and VSS
d. Clock

  • 22) If the data is faster than the clock in Reg to Reg path ___ violation may come.
a. Setup
b. Hold
c. Both
d. None

  • 23) Hold violations are preferred to fix ___.
a. Before placement
b. After placement
c. Before CTS
d. After CTS


  • 24) Which of the following is not present in SDC ___?
a. Max tran
b. Max cap
c. Max fanout
d. Max current density

  • 25) Timing sanity check means (with respect to PD)___.
a. Checking timing of routed design with out net delays
b. Checking Timing of placed design with net delays
c. Checking Timing of unplaced design without net delays
d. Checking Timing of routed design with net delays

  • 26) Which of the following is having highest priority at final stage (post routed) of the design ___?
a. Setup violation
b. Hold violation
c. Skew
d. None

  • 27) Which of the following is best suited for CTS?
a. CLKBUF
b. BUF
c. INV
d. CLKINV

  • 28) Max voltage drop will be there at(with out macros) ___.
a. Left and Right sides
b. Bottom and Top sides
c. Middle
d. None

  • 29) Which of the following is preferred while placing macros ___?
a. Macros placed center of the die
b. Macros placed left and right side of die
c. Macros placed bottom and top sides of die
d. Macros placed based on connectivity of the I/O

  • 30) Routing congestion can be avoided by ___.
a. placing cells closer
b. Placing cells at corners
c. Distributing cells
d. None

  • 31) Pitch of the wire is ___.
a. Min width
b. Min spacing
c. Min width - min spacing
d. Min width + min spacing

  • 32) In Physical Design following step is not there ___.
a. Floorplaning
b. Placement
c. Design Synthesis
d. CTS

  • 33) In technology file if 7 metals are there then which metals you will use for power?
a. Metal1 and metal2
b. Metal3 and metal4
c. Metal5 and metal6
d. Metal6 and metal7

  • 34) If metal6 and metal7 are used for the power in 7 metal layer process design then which metals you will use for clock ?
a. Metal1 and metal2
b. Metal3 and metal4
c. Metal4 and metal5
d. Metal6 and metal7

  • 35) In a reg to reg timing path Tclocktoq delay is 0.5ns and TCombo delay is 5ns and Tsetup is 0.5ns then the clock period should be ___.
a. 1ns
b. 3ns
c. 5ns
d. 6ns

  • 36) Difference between Clock buff/inverters and normal buff/inverters is __.
a. Clock buff/inverters are faster than normal buff/inverters
b. Clock buff/inverters are slower than normal buff/inverters
c. Clock buff/inverters are having equal rise and fall times with high drive strengths compare to normal buff/inverters
d. Normal buff/inverters are having equal rise and fall times with high drive strengths compare to Clock buff/inverters.

  • 37) Which configuration is more preferred during floorplaning ?
a. Double back with flipped rows
b. Double back with non flipped rows
c. With channel spacing between rows and no double back
d. With channel spacing between rows and double back

  • 38) What is the effect of high drive strength buffer when added in long net ?
a. Delay on the net increases
b. Capacitance on the net increases
c. Delay on the net decreases
d. Resistance on the net increases.

  • 39) Delay of a cell depends on which factors ?
a. Output transition and input load
b. Input transition and Output load
c. Input transition and Output transition
d. Input load and Output Load.

  • 40) After the final routing the violations in the design ___.
a. There can be no setup, no hold violations
b. There can be only setup violation but no hold
c. There can be only hold violation not Setup violation
d. There can be both violations.

  • 41) Utilisation of the chip after placement optimisation will be ___.
a. Constant
b. Decrease
c. Increase
d. None of the above

  • 42) What is routing congestion in the design?
a. Ratio of required routing tracks to available routing tracks
b. Ratio of available routing tracks to required routing tracks
c. Depends on the routing layers available
d. None of the above

  • 43) What are preroutes in your design?
a. Power routing
b. Signal routing
c. Power and Signal routing
d. None of the above.

  • 44) Clock tree doesn't contain following cell ___.
a. Clock buffer
b. Clock Inverter
c. AOI cell
d. None of the above

  • Answers:
1)b
2)c
3)b
4)c
5)b
6)d
7)a
8)c
9)d
10)b
11)d
12)d
13)b
14)c
15)b
16)a
17)c
18)a
19)d
20)a
21)b
22)b
23)d
24)d
25)c
26)b
27)a
28)c
29)d
30)c
31)d
32)c
33)d
34)c
35)d
36)c
37)a
38)c
39)b
40)d
41)c
42)a
43)a
44)c

12 comments:

  1. 23) Hold violations are prefered to fix ___.
    a. Befor placement
    b. After placement
    c. Before CTS
    d. AfterCTS

    ANS given : b (i think its wrong)

    According to me ...before CTS there is ideal clock and no real clock is present. if real clock is not present we dont know the skew and hence cannot fix hold accurately...
    you are welcome to Correct me if i am wrong..

    ReplyDelete
  2. hi saud,

    You are right.
    It should be d.After CTS.
    I have corrected it.
    Thanks for your observation.

    Enjoy good reading !

    rgds
    murali

    ReplyDelete
  3. hi saud
    hold violation fix after CTS it is call colck propagate mode

    ReplyDelete
  4. * 27) Which of the following is best suited for CTS?

    a. CLKBUF b. BUF c. INV d. CLKINV

    Your answer is 27)a.
    But Clock tree QoR such as insertion delay, skew, pulse width are better when using CLKINV.

    I think answeres "a" and "d" are correct.
    Which one is better?

    ReplyDelete
  5. problem with inverter is it shifts the logic level.... and hence to get back original logic you have to use one more inverter which will ultimately increase area.

    ReplyDelete
  6. Hi murali,

    Regarding increased area you are right if we have only one stage clock tree.

    Generally the same drive strength Inverter contains less transistors than buffer. So if we have 2 logically equivalent clock trees which has more than 3 stages (which is the case in most designs) the area is smaller with inverter tree rather than in buffer.
    It depends on design which one is preferable.
    It is arguable question, but INVERTER clock tree has more advantages (less area, small skew, small insertion delay, small duty cycle distortion) than buffer tree.

    ReplyDelete
  7. Please explain the answer to 18) OCV timing for setup time

    ReplyDelete
  8. 11. Leakage Power is directly proportional to Vt is wrong...

    Acording to my view it shd be inversely proportional to Vt bcz if the threshold voltage is less we get more leakage power so in order to reduce the leakage power we go for hig Vt so the question shd be framed as leakage power is inversely proportional to threshold voltage

    Correct me if i am wrong ok

    ReplyDelete
  9. Question: 1) Chip utilization depends on ___.

    Given Answer: Standard cells and macros.

    I feel the answer is Standard cells, macros and pads as pad area also plays important role in chip utilisation.
    Correct me if i am wrong.

    ReplyDelete
  10. 12 answer d)Before Detail Routing.... I think it should be After Routing.Because During routing we may need to add some more buffers to meet timing and DRV goals .

    ReplyDelete
  11. Hi
    i need to get answer for the difference between hvt and lvt cells construction

    ReplyDelete
  12. 27) Which of the following is best suited for CTS?

    a. CLKBUF b. BUF c. INV d. CLKINV

    Your answer is 27)a.

    It should be (d) .. CLKINV are preferred over CLKBUF in CTS due to less insertion delay , less area and rise and fall time compensation ...

    ReplyDelete

Your Comments... (comments are moderated)